Despre imunitate s-a vorbit extrem de mult in ultimul an. Am devenit mult mai interesati de cum sa ne intarim imunitatea si sa ne protejam sanatatea noastra si a celor din jur.
Insa chiar putem sa ne imbunatatim imunitatea? Daca da, cum? Si ce rol poate avea dansul in atingerea acestui obiectiv?
CE ESTE IMUNITATEA?
Inainte de a vorbi despre cum ne putem imbunatati imunitatea, este important sa intelegem ce este aceasta.
Sistemul imunitar este o retea biologica complexa care recunoaste “agresorii” externi (virusuri, bacterii si paraziti) patrunsi in organism, asigurand protectia sanatatii organismului prin atacarea si eliminarea acestora. De asemenea, sistemul imunitar are si rolul de a distruge propriile celule care au suferit modificari (asa cum este in cazul celulelor canceroase).
Intelegand cat de important este rolul pe care il ocupa sistemul imunitar este firesc sa ne dorim un sistem imunitar echilibrat, care sa functioneze optim.
POT SA IMI CRESC IMUNITATEA?
In esenta, corpul, atunci cand este sanatos, are o imunitate optima care ii permite sa combata virusii si bacteriile cu care intra in contact, precum sa si repare anomaliile aparute in organism.
Deci tot ce trebuie sa facem este este sa ne ajutam corpul sa isi mentina imunitatea echilibrata.sa avem un stil de viata sanatos. Atat de simplu.
Iar secretul pentru un stil de viata sanatos cu siguranta il stim cu totii. Recomandarile medicilor pentru a avea un stil de viata sanatos (si, implicit, un sistem imunitar echilibrat, care sa functioneze optim) este sa adoptam o rutina zilnica care sa includa:
- Cel putin 30 de minute de activitate fizica moderata;
- Alimentatie cat mai variata si echilibrata, bogata in legume, carne, fructe, grasimi sanatoase si care sa evite excesul de sare, zahar si alimente ultra-procesate bogate in conservanti;
- Eliminarea sau gestionarea cat mai buna a stresului (s-a dovedit ca expunerea continua la factori de stres afecteaza timpul de reactie al sistemului imunitar, crescand riscul contactarii diferitor boli virale, precum si in a dezvola afectiuni precum depresia, boli cardiovasculare sau cancer);
- Somn de calitate, odihnitor
Pentru a ajuta organismul in lupta cu anumiti virusi specifici, pe langa un stil de viata sanatos, cresterea imunitatii se face prin vaccinare. In felul acesta organismul are la dispozitie toate armele pentru a lupta impotriva virusilor agresivi, impotriva caruia ii este greu sa lupte singur.
Daca secretul unui stil de viata sanatos il cunoastem deja cu totii, mai dificil insa este sa cream aceasta rutina zilnica sanatoasa.
Nu trebuie sa te duci cu gandul mai departe de ultimul moment in care ti-ai propus sa faci sport mai des si de cat de bine ai reusit sa pui asta in practica… Sau de cate ori ti-ai propus sa ai o alimentatie sanatoasa si ziua imediat urmatoare, din cauza lipsei de timp sau a stresului, ai ajuns sa mananci primul lucru care ti-a picat in mana (care cu siguranta insa nu a fost cea mai sanatoasa varianta posibila).
CUM TE POATE AJUTA DANSUL SA AI UN STIL DE VIATA SANATOS, SI IMPLICIT, O IMUNITATE OPTIMA?
Dansul este, in primul rand, o forma de activitate fizica care poate varia ca intensitate in functie de nivelul de performanta la care ai ajuns (daca pentru incepatori, dansul este o activitate fizica moderata, pe masura ce inveti noi miscari si iti perfectionezi tehnica, dansul devine una dintre cele mai intense si complexe forme de miscare).
Insa, ceea ce face dansul special este ca pasii de dans (componenta fizica) se executa pe ritmul muzicii (componenta emotionala), impreuna cu un partener sau in grup (componenta sociala), intr-o secventa specifica (care stimuleaza creierul).
Aceasta imbinare unica face dansul sa fie una dintre cele mai complexe forme de a face miscare, ale carui beneficia la nivel psihic sunt cel putin la fel de mari ca cele fizice.
Din acest motiv, atunci cand dansezi parca nu simti cum trece timpul. Este ceva unic in imbinarea miscarilor pe ritmul muzicii, intr-un cadru social, care efectiv te face sa nu simti oboseala. Esti atat de concentrat pe a invata pasi noi si a ii lega pe muzica, in timp ce te sincronizezi cu partenerul, incat pe moment uiti complet de efort. Desigur, mai tarziu cand incepe sa se faca resimtita febra musculara iti amintesti de efortul pe care l-ai depus.
Cu toata acestea, bucuria pe care o resimti dupa o ora de dans, te face sa te intorci de fiecare data si, implicit, sa creezi foarte usor o rutina care include activitatea fizica. Pur si simplu dansul te ajuta sa te mentii consecvent.
Insa pe langa faptul ca te ajuta sa iti creezi o rutina care include activitate fizica regulata, cel mai important efect al practicarii dansului este asupra psihicului.
Din ce in ce mai multe studii stiintifice realizate in ultimii ani demonstreaza efectul pe care il are practicarea dansului in cresterea calitatii vietii, prin eliminarea stresului si a starilor despresive, precum si prin ajutorul pe care il aduce in imbunatatirea capacitatilor cognitive.
CUM SE EXPLICA ACESTE EFECTE ALE DANSULUI?
In urma mai multor studii efectuate intre 2013 si 2017, s-a constatat ca practicarea dansului creste nivelul serotoninei si endorfinelor (mai mult decat in cazul altor actvitati fizice), in acelasi timp scazand si nivelul cortizonului din sange. Rezultatul este calmarea sistemului imunitar, reducerea stresului si inflamatiilor din organism, a simptomelor depresive si o imbunatare generala a starii de spirit.
Practic dansul te ajuta sa elimini si sa gestionezi stresul, care este principala cauza a slabirii imunitatii.
Daca ai dansat vreodata in casa pe melodia preferata cu siguranta ai observant cum brusc, desi nu ai facut nimic special, ai devenit mai optimist si te-ai incarcat cu energie pozitiva. Ai uitat de problemele curente si pur si simplu ai trait in moment.
Acelasi lucru se intampla atunci cand participi in mod frecvent la cursurile unei scoli de dans. Mintea ta este ocupata cu invatarea unor miscari noi, pe care apoi incepi le dansezi pe ritmul muzicii. Esti atat de prins in activitatea pe care o faci, incat uiti de absolut toate problemele si traiesti in prezent. Iar faptul ca faci toate aceste lucruri fie impreuna cu un partener, fie in sincron alaturi de alte persoane, face totul mult mai interactiv si distractiv.
Cum poti sa te bucuri si tu de beneficiile dansului?
Poti incepe oricand, chiar daca nu ai facut dans niciodata sau te simti penibil cand dansezi.
Fa-ti un playlist cu melodiile preferate si creeaza-ti o rutina zilnica in care lasi totul la o parte si dansezi asa cum simti. Nu conteaza cum arati, cel mai important este cum te simti. Orice moment e bun sa incepi.
Iar daca vrei sa te bucuri la maxim de toate beneficiile dansului, ia-ti inima in dinti si, singur sau cu partenerul, incepe sa frecventezi cursurile de dans preferate. Nu conteaza varsta sau nivelul de pregatire pe care il ai. Este suficient sa alegi un curs potrivit pentru nivelul tau, stilul care crezi ca iti place si sa te inscrii la cursurile scolii de dans preferate.
La scoala de dans Joie de Vivre poti experimenta cu o multime de stiluri de dans la cursurile de dans pentru adulti incepatori. De la salsa & bachata, la vals sau tango (potrivite in principal daca vrei sa incepi cursuri in cuplu), pana la bellydance, dans popular sau street dance. Tot ce trebuie sa faci este sa verifici programul si sa rezervi locul la grupa preferata, iar apoi sa simti pe pielea ta beneficiile dansului.
Iar daca esti mai timid sau ai programul haotic si timpul nu iti permite sa participi al cursuri, poti accesa oricand cursurile de dans online. Pe dancession.com gasesti peste 100 de lectii pentru incepatori din toate stilurile de dans preferate.
Iti place sa Dansezi? Inscrie-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate noutatile!