In ultimii ani, odata cu cresterea popularitatii dansului sportiv, au fost publicate numeroase studii referitoare la beneficiile pe care practicarea dansului il are asupra copiilor de toate varstele. Printre cele mai cunoscute beneficii se numara cresterea flexibilitatii, coordonarii si echilibrului, capatarea unei tinute corecte si elegante, deprinderea importantei disciplinei de grup si a concentrarii.
Daca impactul pe care dansul il are in dezoltarea fizica a copilului sunt bine cunoscute, beneficiile emotionale si sociale ale dansului sportiv abia acum incep sa fie studiate.Cresterea increderii in sine, inlaturarea timiditatii si dezvoltarea abilitatilor de socializare si lucru in echipa sunt doar cateva dintre avantajele pe care le poate aduce frecventarea cursurilor de dans de catre copii.
Dansul creaza mediul ideal in care copiii sa socializeze in mod natural, lectiile de dans ajutandu-i sa isi imbunatateasca abilitatile de comunicare si socializare. La cursurile de dans cei mici sunt incurajati sa interactioneze si sa conlucreze atat in cadrul coregrafiilor de grup, cat si pentru a se ajuta reciproc in memorarea pasilor sau in diferite jocuri ce au ca scop imbunatatirea flexibilitatii si a coordonarii. Aceasta abordare creaza o legatura sociala si emotionala intre cei prezenti la curs, favorizand dezvoltarea de noi prietenii si ajutand la indepartarea fricii de nou pe care multi copilasi timizi o manifesta.
Frecventand cursurile de dans sportiv, increderea in sine a copilului va creste treptat, de la luna la luna. Pentru inceput intregul efort al copilului va fi indreptat spre memorarea pasilor, deprinderea tinutei corecte aferente dansului sportiv si recunoasterea diferitor ritmuri, exercitii ce il ajuta sa isi cunoasca mai bine propriul corp si sa capete incredere in capacitatile pe care le are. Astfel, treptat, copilul devine confortabili in propria piele, fapt ce va avea repercursiuni si asupra altor aspecte ale vietii. Copilul isi va exprima parerile cu facilitate, va da dovada de o atitudine pozitiva, fiind mult mai deschis in a-si contura un mod propriu de a se exprima.
Pe langa aceasta, exista studii care evidentiaza impactul pozitiv pe care frecventarea cursurilor de dans il are asupra rezultatelor obtinute la invatatura. Pentru deprinderea pasilor de baza sunt esentiale disciplina, puterea de concentrare, dorinta de perfectionare, o buna capacitate de memorare, atentie la detalii, viteza crescuta de reactie si adaptare usoara la situatii variate. Frecventand cursurile de dans si confruntandu-se in permanenta cu pasi si stiluri noi de dans, copiii isi dezvolta aceste abilitati care au drept consecinta rezultate mai bune la scoala.
Nu ramane decat sa incercati sa veniti cu cel mic la o sedinta de dans, iar la finele orei sa va consultati atat cu copilul cat si cu instructorul pentru a evalua perspectivele.
Vezi detalii despre cursurile de dans pentru copii la Joie de Vivre >>>
Iti place sa Dansezi? Inscrie-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate noutatile!