Un An Nou… Obiective noi, dorinta de a incepe un stil de viata mai sanatos, de a dedica mai mult timp pasiunilor tale… Asa incepe fiecare an, doar pentru ca in cel mult o luna sa revii la rutina obisnuita si rezolutiile de An Nou sa ramana undeva in urma. 

Indiferent de varsta sau momentul din viata in care te afli, cu siguranta si tu ai o lista de lucruri pe care vrei sa le incerci anul acesta.

Dar cum faci ca rezolutiile sa devina obiceiuri si obiectivele tale sa devina realitate? 

Nu ne pricepem la toate, dar daca iti doresti ca anul acesta sa iti urmezi pasiunea pentru Dans si sa il transformi in noul tau Hobby, avem catva sfaturi care te vor ajuta sa iti atingi obiectivul.

!!! Inainte de a incepe este foarte important sa intelegi un lucru. Indiferent ce obiectiv ai, trebuie sa fii realist. Daca nu ai alergat niciodata nu vei alerga 5 km in prima zi, la fel cum daca nu ai dansat niciodata nu vei fi Michael dupa prima ora de dans.

Totul este un proces. Faptul ca ai ales sa participi la un curs este doar primul pas, acela de a incepe. Care este cel mai important. Insa nu si suficient.

Modul in care reusesti sa creezi o rutina, felul in care depasesti frustrarile si momentele de platou, motivatia de a continua sa iti urmezi pasiunea chiar si in zilele in care nu prea ai chef este la fel de important (intre noi fie vorba, zilele acelea vor aparea cu siguranta, indiferent de cat de mult iti place ceea ce faci).

Acum ca esti pregatit, sa trecem la cei 5 Pasi pe care daca ii urmezi vor transforma Dansul intr-un Hobby care te va incarca cu energie si bucurie, si nu doar o activitate pe care o abandonezi dupa cateva zile sau saptamani.

Pasul 1: ONLINE sau OFFLINE?

Este prima decizie pe care ar trebui sa o iei, care, luata corect te va ajuta sa te mentii consecvent o perioada lunga de timp.

O data cu evolutia tehnologiei, poti invata sa dansezi de acasa la fel de usor cum poti invata in sala de dans. Decizia ONLINE vs. OFFLINE ar trebui sa o iei in functie de personalitatea ta, temerile pe care le ai, dar si in functie de cateva criterii obiective (cum ar fi spatiul pe care il ai la dispozitie in casa, cat de mult variaza programul tau sau proximitatea unei sali de dans).

Cand ti se potrivesc cursurile de dans ONLINE?

  • daca te simti jenat sa se uite cineva la tine cand inveti pasi noi sau ti-e teama ca te vei simti inconfortabil in sala de dans
  • daca ai un program imprevizibil, care variaza foarte mult
  • daca iti este teama sa te expui si desi iti doresti de mult timp, nu reusesti sa iti faci curaj sa te inscrii la o scoala de dans (si gasesti o multime de motive sa nu o faci)
  • pur si simplu nu ai in apropiere o scoala de dans care sa lucreze cu adulti incepatori
  • vrei sa incerci mai multe stiluri la care sa ai acces cu un abonament lunar accesibil (spre deosebire de sala de dans unde abonamentul iti ofera acces la un numar limitat de sedinte pe luna)

Cand ti se potrivesc cursurile de dans OFFLINE?

  • daca iti doresti sa faci parte dintr-un grup mai mare de persoane, sa socializezi si sa ai parte de energia pe care doar cursurile de grup ti-o pot da

  • vrei sa ai parte de feedback constant din partea instructorului de dans
  • vrei sa ai parte de un program saptamanal constant, previzibil, astfel incat sa iti poti face usor o rutina

Un mic truc care te va ajuta sa iti dai seama din prima care e varianta potrivita pentru tine: lasa totul, alege chiar acum o scoala de dans si incearca sa te inscrii. Programul cursurilor de dans il gasesti chiar aici.

Ai reusit? Sau primul lucru care ti-a venit in minte este ca ok, vreau, dar nu chiar acum, pentru ca … nu am timp, sunt incepator singur nu ma descurc, nu am partener, stai sa vad daca reusesc sa conving o prietena / un prieten …

Daca te afli in situatia asta, atunci ar fi ideal sa incepi cu varianta ONLINE. Vei reusi sa te acomodezi mai usor cu pasii de dans (deoarece vei ramane intr-o zona de confort) si sa scapi de teama care te-a impiedicat sa incepi pana acum.

Peste 100 de cursuri de Dans ONLINE pe care le poti incepe gratuit, gasesti pe platforma noastra de cursuri online dancession.com.

Pasul 2: AUTOEVALUEAZA-TE

Cand te hotarasti sa participi la un curs, fie el online sau offline, este foarte important sa alegi nivelul care ti se potriveste. Aceasta decizie va afecta intr-o foarte mare masura experienta si perceptia ta in ceea ce priveste dansul si capacitatea ta de a dansa (sau modul in care iti percepi „talentul”).

Daca nu ai facut niciodata dans este esential sa te asiguri ca participi la un curs pentru incepatori absoluti. Nu are nicio importanta daca iti place sa dansezi sau daca dansezi cand iesi cu prietenii. Daca nu ai invatat niciodata sa dansezi intr-un mod structurat, atunci nivelul care ti se potriveste este cel incepatori.

Daca alegi nivelul nepotrivit, sunt sanse foarte mari sa nu iti placa, sa devii frustrat ca nu iti ies pasii si sa renunti. Ba chiar sunt sanse sa dezvolti si diferite complexe si sa ajungi la concluzia ca nu esti facut pentru dans, ca ai doua picioare stangi, ca nu esti talentat sau ca dansul pur si simplu nu ti se potriveste.

Pasul 3: LOCATIA

Daca alegi sa participi la cursurile unei scoli de dans, proximitatea este un aspect important. Chiar daca acesta nu ar trebui sa fie principalul criteriu de selectie, este esential totusi ca studioul de dans sa fie aproape de locuinta, de birou sau in drumul dintre casa si birou.

In felul acesta iti va fi mai greu sa gasesti scuze in zilele in care nu prea ai chef si vei fi mai putin tentat sa renunti (comparativ cu cazul in care distanta poate fi un inconvenient).

Pasul 4: Programul

Indiferent de varianta pentru care optezi (online sau offline), fa-ti singur un program care sa te ajute sa te mentii consecvent.

Alege zilele in care vrei sa participi la cursuri (iti recomandam sa alegi 1-2 zile pe saptamana) si blocheaza-ti timp in calendar in zilele si intervalele orare alese. Iar apoi organizeaza-ti programul in functie de asta.

Timpul pe care il petreci invatand sa dansezi considera-l ca timp pe care ti-l dedici tie si este non – negociabil. Indiferent de cat de mult ai de munca sau de problemele care inevitabil apar, propune-ti ca timpul acesta sa fie pentru tine, timp pentru o activitate care te bucura si te incarca cu energie.

Pasul 5: Atitudinea

Ultimul si cel mai important pas este sa ai rabdare cu tine.

Iti putem spune inca de pe acum ca sigur nu va iesi nimic din prima si vei avea nevoie de timp sa progresezi. Vei intampina si dificultati pe parcurs, vei avea momente de platou. Este absolut NORMAL, face parte din procesul de invatare si nu ai absolut niciun motiv sa te descurajezi.

Este exact cum ti-am spus de la inceput. Primul pas il faci participand la prima ora, insa progresul adevarat nu il vei vedea in prima luna, ci abia dupa cateva luni, un an. Insa, in tot acest timp vei trece printr-un proces in care orice progres va fi o mica victorie care iti va da o satisfactie aparte. Vei invata pasi si miscari noi, vei invata cum sa stilizezi miscarile invatate, cum sa te sincroniezi cu partenerul, cum sa identifici ritmurile si sa creezi propriile combinatii de pasi.

Si cel mai important, sa lasi la o parte prejudecata ca Dansul este despre Talent. Ca te poti bucura de Dans doar daca esti facut pentru asta. Din experienta iti spunem ca „talentul” (pe care noi il consideram mai degraba ca pe o serie de veleitati dobandite de-a lungul timpului) poate influenta cel mult rapiditatea cu care intelegi un pas. Insa dupa ce treci de acest punct, cel mai mult conteaza consecventa si practica.

Asa ca nu ai niciun motiv sa te descurajezi daca nu te descurci din prima secunda. Ai nevoie doar de putin exercitiu si incredere.

Daca anul acesta obiectivul tau este sa inveti sa dansezi, te asteptam la sala la unul dintre cursurile de dans pentru incepatori sau online (pe dancession.com, platforma noastra de cursuri de dans online).

Iti place sa Dansezi? Inscrie-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate noutatile!



INSCRIE-TE!