Valsul vienez este dansul care spune povestea a mii de indragostiti din intreaga lume. Clasic si plin de romantism este alegerea preferata a mirilor pentru primul dans in calitate de sot si sotie. Cu toate acestea, valsul vienez si-a inceput povestea ca un dans condamnat de inalta societate, care considera imorala apropierea atat de mare a partenerilor in timpul dansului.

Cand ne gandim la vals vienez, ne imaginam saloane de bal somptuoase si perechi de dansatori ce parca plutesc pe ringului de dans, in rotiri continue si piruete ametitoare. Marcat de figuri putine si relativ usor de executat, precum deplasarile si intoarcerile, dar si de figuri spectaculoase de legatura, ce includ ridicari sau piruete, valsul vienez a ramas la fel de viu si popular la peste 200 de ani de la aparitia sa.

Valsul vienez, o poveste fara sfarsit

Valsul vienez a parcurs un drum lung care, de-a lungul timpului, l-au transformat dintr-un dans popular in dansul rafinat pe care il cunoastem. Catalogat drept vulgar la inceputurile sale, respins de oficialitatile bisericesti, valsul este primul dans dansat in pozitie inchisa, partenerilor fiindu-le permis sa se atinga.

Istoria valsului vienez incepe in secolul al XVI-lea, odata cu aparitia primilor stramosi, dansurile populare dansate la petrecerile campenesti din Austria si Germania, care au imprumutat valsului plutirea si rotirile care fascineaza si in ziua de azi spectatorii si dansatorii deopotriva. Odata ajuns in salile de bal ale curtii Habsburgice, in ciuda opozantilor care il considerau un dans frivol si indecent, valsul vienez a fost adoptat cu entuziasm de catre tinerii burghezi, pasii au fost stilizati, iar elementele neslefuite au fost treptat eliminate.

Din acest moment, cresterea in popularitate a valsului nu a putut fi oprita nici de articolele de presa sau de pamfletele ce il catalogau drept un dans anti-social si ca principala sursa de slabiciune a mintii si corpului tinerei generatii. Cu toate acestea, Viena l-a imbratisat cu entuziasm, la inceputul anilor 1800 deschizandu-se saloane de bal imense, precum Zum Sperl sau Apollo, locuri de divertisment foarte populare in randul tinerilor vremii, ce ofereau spatiul si atmosfera de care miile de iubitori de vals aveau nevoie pentru a dansa in voie. In aceeasi perioada, valsul vienez si-a facut intrarea in Anglia, sub denumirea de vals german, devenind un succes imediat.

Consacrarea definitiva a valsului a venit in secolul al XVIII-lea cand Mozart a inclus trei valsuri in opera sa, “Don Giovani”, iar Joseph Lanner sau Johann Strauss au facut din vals o parte centrala a compozitiilor lor. Muzica rafinata, interpretata de orchestre complexe, au transformat definitiv valsul vienez in dansul sofisticat si elegant pe care il cunoaştem in ziua de azi.

Valsul vienez este considerat a fi adus cea mai mare schimbare in dans din istorie, revolutionand si schimband dansul. Inainte de vals, dansurile erau practicate in formatie, toti dansatorii de pe ring fiind asezati dupa un model prestabilit (ales de obicei de un maestru de ceremonii). Dansul se desfasura dupa o secventa prestabilita de miscari repetitive, cu schimbari repetate a pozitiei dansatorilor pe ringul de dans. In valsul vienez, fiecare pereche de pe ring este independenta de celelalte, dansand in permanenta intr-o pozitie inchisa si apropiata.

Muzica de vals vienez, a evoluat o data cu timpul, modernizandu-se si adaptandu-se diferitor tendinte, insa pastrandu-si intact caracterul clasic si romantic. Ritmul de vals vienez a ramas unul dintre preferatele compozitorilor, pe langa melodiile clasice de vals vienez (valsurile nemuritoare ale lui Mozart, Johann Strauss sau Eugen Doga), putand sa gasim melodii de vals vienez cu influente rock („Nothing else matters”- Metallica, „Bed of Roses” – Bon Jovi, „Iris” – Goo Goo Dolls), RnB („Falling” sau „If I ain’t got you” – Alicia Keys), blues („At last” – Etta James) sau pop („A thousand years” – Christina Perri, „Say you love me” – Jessie Ware, „I belive in you” – Celine Dion).

Vrei sa incerci chiar acum un prim pas de Vals Vienez? Mai jos gasesti pasul cu care incepem orice curs de Vals Vienez. Lectia face parte din cursul de Vals Vienez pe care il poti gasi complet pe dancession.com (platforma noastra de cursuri de dans online).

Iar daca iti doresti sa inveti Vals Vienez alaturi de noi in sala de Dans, te asteptam la cursurile de dans de societate sau la cele pentru Dansul Mirilor .

Iti place sa Dansezi? Inscrie-te la Newsletter pentru a fi la curent cu toate noutatile!



INSCRIE-TE!